Gerritopen.jpg
Gerrit Breeuwsma (1958) studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds de afronding van zijn studie als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan dezelfde universiteit. Hij doceerde daarnaast enige jaren psychologie aan kunstvakdocenten en schreef voor de Open Universiteit een driedelig cursusboek over De menselijke levensloop. In perspectief van een persoonlijk wereldbeeld (1990). In de periode 1997/1998 verbleef hij een jaar aan het Netherlands Institute for Advanced Studies in the Humanities and Social Sciences (NIAS) te Wassenaar.
Hij publiceerde artikelen, essays en columns over uiteenlopende onderwerpen in de psychologie, maar vaak met aandacht voor de geschiedenis en theorie van het vak. In 1993 promoveerde hij op een proefschrift over de grondslagen van de ontwikkelingspsychologie, dat verscheen in een handelseditie Alles over ontwikkeling. Over de grondslagen van de ontwikkelingspsychologie. Andere boekpublicaties zijn Psychologen over kindermishandeling (1987), De constructie van de levensloop (1994), Psychologie voor de linkerhand. Over kunst, verbeelding en andere afwijkingen (1998), Psychologische zaken. Wegwijs in de werking van de geest (2004) en Het vreemde kind. De kindertijd als sleutel tot onszelf (2009).
Hij was lange tijd (eind)redacteur van het inmiddels ter ziele gegane Psychologie en Maatschappij en is sinds 1998 redacteur van het tijdschrift De Psycholoog. Hij schrijft columns voor de Groninger Universiteitskrant. Tevens is hij columnist voor het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân.